Keresés...

BKV, oktatás, ifjúság – mi fán terem egy tizenéves app-fejlesztő?

Egy diákönkormányzat elnökéből vált az oktatást jelenleg talán a leginkább segítő applikáció megvalósítójává, ám a rendezvényszervezés sem áll messze a húszas éveit sem taposó fiatalembertől. Mérő Bálinttal beszélgettünk.

November 22. A dátum leginkább azért lehet fontos, mert egy olyan, globális szinten híres rendezvényen jártam, mely a fiatal – és kicsit idősebb – zseniket állította a közönség elé, hogy közel 500 látogató pillanthasson bele egy kicsit munkásságukba, hitvallásukba. A TEDxYouth@Budapest rendezvényen két etap között sikerül összefutnom Bálinttal. Beszélgetés közben arra is rájöttem, mi a recept a sikeres 19 éves fiatalsághoz.

Mérő Bálint: Az egész az általános iskolában kezdődött, akkor azt a vonalat vittem, hogy szeretnék rendezvényszervező lenni: nagyon szeretek dolgokat szervezni, kis lelkes diákként bennem volt az is, hogy szerettem vezető lenni. Kifejezetten élveztem rendezvényeket összerakni, embereket koordinálni, és ennek a végeredménye lett az, hogy anno az általános iskolám diákönkormányzatának elnökeként elkezdtünk megszervezni egy iskolán belüli rendezvényt. Igen ám, de már akkor felismertem, hogy a másik nagy szerelmem az informatika: lenyűgözött a programok elkészítésének folyamata, hogy gyakorlatilag a semmiből egy működő alkotást létrehozhatok!

Ez a felismerés hogyan befolyásolta a továbbtanulásod?

Mérő Bálint: A rendezvényszervezés egy kicsit háttérbe szorult, és a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolába kezdtem el járni. Itt ugye minden az informatikáról szól, viszont a másik álmomít sem engedtem veszni hagyni. Szeretek alternatív dolgokat kipróbálni, amiket mások egyáltalán nem vagy csak ritkán szoktak megvalósítani. Például összehozni a szervezést és az informatikát. Ezért is csatlakoztam tavaly a Kutató Diákok Országos Szövetségéhez (KutDiák), ahol vezetőségi tag vagyok, és beléptem a Magyar Villamosmérnök és Informatikus-hallgatók Egyesületébe (MAVE) is.

Gondolom, egy alkalmazás – vagy hívjuk közismertebb nevén: app – elkészítése olyan, mint Dalí szétfolyó órája. A klaviatúra a szín, az ujjaid az ecset, és a monitoron látod apránként felépülni a művedet. Az ihlet vezérel, vagy kötött szabályok alapján dolgozol?

Mérő Bálint: Szeretek nagyon kreatívan programozni, és azt szeretem a leginkább, amikor nem megrendelésre dolgozom. Amikor a saját ötleteimet vihetem át, programozhatom le, előfordul, hogy napokig nem programozok semmit. Aztán egyszer csak bevillan egy kép, fejben megtervezem a kezelőfelületet, kitalálom a funkciókat, aztán leülök a gép elé, és leprogramozom. De ugye van a másik oldala a dolognak, amikor konkrét tervekkel keresnek meg, és nekem azt kell elkészíteni. Szerencsére a legtöbb munkámban szabad kezet kaptam, belevihettem az egyéniségemet is.

Többek között készítettél egy appot a BKV-Figyelő blog számára is, valamint idén előrukkoltál egy egészen bravúros szoftverrel is!

Mérő Bálint: Igen, a BKV figyelő applikáció után született meg a Rendmenta ötlete, mely egy tanárokat segítő alkalmazás, „Dolgozatok piros toll nélkül” szlogennel. Míg a BKV figyelő app célja a fővárosi tömegközlekedésre alapszik, a Redmenta esetében az alapötletet egy régi közmondás újraértelmezése adta, ami szerint nem az ismétlés, hanem a tesztelés a tudás anyja. Többek között Király Dáviddal dolgozom rajta együtt, aki a BKV-Figyelő oldal szerkesztője, és akivel az első, közösségi appomat is létrehoztam. A Rendmenta esetén ő a kommunikációs munkatársunk. Rajta kívül Bordás Ádám (aki mindössze 17 éves) és Mizsányi Attila (40) a csapat tagja.

Mesélj nekünk a Redmentáról egy kicsit, kérlek!

Mérő Bálint: A Redmenta egy olyan online alkalmazás, melynek segítségével valamennyi oktató könnyen tud egy-egy feladatot kidolgozni, feltölteni a tanulók számára és megosztani velük. A tanulók ezen a felületen ki is tudják tölteni a feladatokat, melyet a rendszer automatikusan kiértékel, pontoz, így a diákok azonnal látják a saját megoldásaikat és hibáikat. Számos funkciója közül lényeges, hogy ha a tanár az adott feladatot publikusan tölti fel, akkor azt a többi tanár is eléri, és felhasználhatja, akár bele is építheti a saját feladatlapjába. A Redmentával egy olyan szoftveren dolgozunk, mely a közoktatási rendszerbe szorosan bekapcsolódik, bele tud integrálódni. A legnagyobb előnye, hogy nem kell a tanároknak új dolgokat megtanulni, és mivel mobilról is elérhető, az iskoláknak sem kell új eszközöket beszerezni. Fontos szempontunk, hogy a Redmenta a tanárok mellett és nem a tanár helyett dolgozzon.

Mivel a program kezelőfelülete kimondottan egyszerű, és valószínűleg már valamennyi hazai iskolában megtalálható a használatához szükséges infrastruktúra, a pedagógusoknagy eséllyel pozitívan fogadják majd. Mi a helyzet a diákokkal?

Mérő Bálint: Diák oldalról az egyik előnye a Redmentának, hogy a tanulók is összeállíthatnak tesztsorokat akár maguknak, akár egymásnak – ez pedig remek gyakorlási lehetőség. Viszont ez nyilván nem fog minden diákot megmozgatni, így a legnagyobb előnyének azt mondanám, hogy mobiljukkal vagy tabletjükkel is elérhetik a Redmentát. A program segítségével a saját komfortzónájukban tudnak megírni egy-egy röpdolgozatot és felkészülni az éles témazáró dolgozatokra. Ezzel nagyfokú stresszt veszünk le a vállukról.

Sokan használják már?

Mérő Bálint: Három hónapja mutattuk be a programot, és ma már több, mint ezer felhasználója van. Célunk, hogy hazánk valamennyi iskolájába eljusson a program, és a világon több helyen is használják. Szerencsére cégek, alapítványok, magániskolák is érdeklődnek a program iránt, így a közoktatásban dolgozók mindvégig ingyen használhatják a Redmentát.

Mi az egyéni hitvallásod a Redmentával?

Mérő Bálint: Személy szerint azért dolgozom diákként ezen a szoftveren, mert ha a tanároknak tudunk egy olyan eszközt adni, amit szívesen használnak, és nem csak egyszerűen megtanulják kezelni egy továbbképzésen, akkor nekünk, diákoknak fel tudják ezt kínálni a tanórákon belül. Frissen érettségizett diákként pedig tudom, hogy mit várnak a diákok, és mire van szükségük mindehhez a tanároknak.

Bálint története egy igazi sikersztori.
Neked is van egy?
Írd meg az ifjusagi.portal[kukac]eurodesk.eu email címre!

Fülep Bálint
Forrás: Európai Ifjúsági Portál

 
Elejére!