Keresés...

A műszaki szakma napjai


Az Épületgépészeti, valamint a Mechatronikai és Villamosmérnöki Tanszékek szakmai napokat tartottak október 15-16-án a Műszaki Karon.



A Debreceni Egyetem Műszaki Karának Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszéke nemcsak előadásokat, de a szakmai résztvevőknek akkreditált továbbképzést is szervezett a kétnapos rendezvényen.

- A szakmai napok célkeresztjében az energia áll, mivel állandó aktualitással bír. Idén olyan előadókat hívtunk meg, akik nagy rálátással vannak az energiapolitikai helyzetre is. A végzés előtt álló hallgatóknak nagyon fontosan ezek a fórumok, hiszen aktuális szakmai kérdésekbe tudjuk őket bevonni, de a gyakorló mérnököknek is újdonságokat tud nyújtani a program. Pénteken kifejezetten olyan továbbképzést tartunk, amiért kreditpontokat kaphatnak, és teljesíthetik az éves kötelező továbbképzésüket – összegezte a szakmai napokat Kalmár Ferenc dékánhelyettes, az épületgépész tanszék vezetője.

Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület főtitkárának, Molnár Lászlónak plenáris előadásával indult a programsorozat, a főtitkár az európai energiaellátás aktuális kérdéseiről beszélt a hallgatóságnak. Előadásából azt is megtudhattuk, hogy Magyarországon a szél- és napenergia szerepe csupán 1% a hazai energiatermelésben.

A Műszaki Karon párhuzamosan tartották a Mechatronikai és Villamosmérnöki Tanszék szakmai napjait is, amelyeken az ipar képviselőinek előadásai mellett a mechatronikai képzőhelyek országos találkozóját is megrendezték. Az első alkalommal összehívott találkozó résztvevői áttekintették a mechatronikai mérnök képzés első évtizedét, s a tudományterület öndefiníciójára is kísérletet tettek, hiszen sokan még a mai napig sem tudják pontosan, mivel foglalkozik egy mechatronikai mérnök.

Az álláshirdetéseknél is megfigyelhető, hogy ha cégek mechatronikai tudást várnak el egy adott állásra, akkor sem feltétlenül mechatronikai mérnökök jelentkezésére írnak ki pályázatot, ez pedig az ismerethiányból következhet – hívta fel a figyelmet egy problémára a tanácskozáson Husi Géza, a Műszaki Kar dékánhelyettese, tanszékvezetője.

- A gépészeti, villamosmérnöki, elektronikai és az ezeket átfogó informatikai tudás egyaránt a mechatronikusok sajátja. Tipikus mechatronikai eszközök a robotok – fogalmazott Korondi Péter, a BME Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszékének vezetője.

A mechatronikai tanszék szakmai napjain a végzős hallgatóknak is volt alkalmuk bemutatni új fejlesztéseiket, ami a diplomaszerzés előfeltétele a Műszaki Karon.



 
Elejére!