Keresés...

Levélfarkú csodakolibri

A levélfarkú csodakolibri (Loddigesia mirabilis) a madarak (Aves) osztályának a sarlósfecske-alakúak (Apodiformes) rendjéhez és a kolibrifélék (Trochilidae) családjához tartozó Loddigesia nem egyetlen faja.


Peru északi részén, a Rio Utcubamba völgy keleti lejtőjén honos. Természetes élőhelye a szubtrópusi, hegyi fás, bokros terület. Mindössze három térség szolgál élőhelyéül, Leimebamba, Chachapoyas, és Florida parajainál fekvő Lago Pomacochas.

10 – 15 centiméteres testhosszával a közepes méretű kolibrik közé sorolható. Csodálatos farktolla hosszan, pamacsformában végződik. A tojó nyakát fehér folt, fejét címerszerű sapka, valamint farkát rövidebb toll díszíti. A hím társánál jóval díszesebb tollazatot hord. Fejét kék sapka, mellét és hasát összekötő fekete vonal ékesíti. A begye a fekete vonalat leszámítva fehér, oldala, és háta zöld, valamint bronzbarna színben pompázik. Oldalsó farktollai nagyon hosszúak. Hosszanti része csupasz, ami evezőszerű tollban végződik. A farktoll színe az életkor haladtával folyamatosan változik.


Sűrű, tüskés, áthatolhatatlan Rubus bozót szolgál otthonául. A vörös virágos liliom, az Alstroemeria (Bomarea) formosissima, nektárját fogyasztja. Szaporodási időszaka hosszan elnyúlik, október végétől, május elejéig tart.




A szabadban élő, felnőtt populáció becsült száma 250-999 közé tehető. Az elmúlt 12 évben számuk a felére csökkent. Ritka élőhelyük, és egyedszámuk gyors csökkenése okán az UNESCO felvette a fokozottan védett fajok listájára.

Az 1978 óta folyamatosan tartó erdőirtás veszélyezteti e ritka faj élőhelyét. Az erdő ritka növényvilágát a helyi vállalkozások lecserélik bevételt hozó növényekre, a marihuánára és a kávéra. A kolibrik gyors pusztulását nem csak az erdő méretének csökkenése okozza, hanem a floridai férfiak babonás hiedelme, ami a kolibri szárított szívének fogyasztását potencianövelő szerként tartja számon.

Napjainkban számos szervezet dolgozik a védelmi intézkedések kidolgozásán. Jelenleg több egyesület, közös munkával, felvilágosító oktatást tart, míg más alapítványok pénzt gyűjtenek a védett területek visszavásárlására. Ilyen a felső floridai régióban 2006-ban életre hívott 2006-ban létrehozta az ECOAN látogatói központot, az Amazonas mellett fekvő Pomacochas-on.

A felvilágosító oktatásoknak köszönhetően, vadászatuk száma napjainkra lecsökkent.

Kun - Szabó Ella

 
Elejére!