Keresés...

Alternatív növények tárháza Karcagon


A szélsőséges időjárást jól tűrő, saját nemesítésű alternatív növényfajtáit mutatta be a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézete.


Szemescirok, silócirok, szudánfű, köles és fénymag: csak néhány azok közül az alternatív növények közül, melyek termesztésével egyre inkább érdemes számolni a gazdálkodóknak ma Magyarországon. Döntésüket segítették azon a szakmai napon, melyet a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának (DE ATK) Karcagi Kutatóintézetében rendeztek pénteken.

  "A klímaváltozáshoz és a szélsőséges időjárási körülményekhez nekünk kell alkalmazkodni a természet helyett. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának debreceni, nyíregyházi és karcagi kutatóintézetében az intézmény agrárkarával együtt igyekszünk megtalálni a válaszokat ezekre a kihívásokra" – hangsúlyozta Vad Attila főigazgató-helyettes.

A rendezvényen az érdeklődők megismerhették a Karcagi Kutatóintézetben nemesített alternatív növényfajtákat, melyek kiváló stressztűrő képességük mellett magas hozamot biztosítanak a gazdáknak. Mindehhez azonban megfelelő talajművelés is szükséges.

  "Itt a Karcagi Kutatóintézetben már több mint 20 éve foglalkozunk a forgatás nélküli talajművelés továbbfejlesztésével, amely nemcsak kíméletes, hanem nedvességtakarékos módszer egyben. Azt valljuk ugyanis, hogy nem feltétlen az öntözésben kell keresni a megoldást a csapadékhiányra, hanem a megfelelő talajművelésben" – emelte ki Zsembeli József igazgató.

A talaj termőképességének megtartására és a termesztett növények jó megválasztására hívta fel a gazdálkodók figyelmét a rendezvényen Fazekas Sándor miniszter is.

  "A föld hazánk nemzeti kincse, nem mindegy hogyan és milyen növényeket termelünk, mert mindez összefügg Magyarország élelmiszerbiztonságával. Ha többféle, akár alternatív növényeket is termelünk, csökkentjük hazánk kiszolgáltatottságát ezen a téren. GMO-mentes, kiváló minőségű, konyhában jól hasznosítható élelmiszereket kell termelni. Ezért támogat a kormány minden ilyen irányú tevékenységet – mint például a Fehérjenövény Programot –, melyekkel nemcsak a kutatóintézeteknek, hanem a gazdálkodóknak is élni kell" – összegezte a miniszter. Hozzátette: ezen a téren kiemelten fontos a Karcagi Kutatóintézet munkája, akik a pillangós növények (pannon bükköny, takarmányborsó, szegletes lednek) nemesítésében és népszerűsítésében is kiváló eredményeket értek el.

A rendezvényen az intézetben nemesített alternatív növények mellett a résztvevők a legújabb talajművelési eszközökkel és technológiákkal is megismerkedhettek a szakmai előadásokat követő szántóföldi bemutatón.



 
Elejére!