Keresés...

Sport és tudomány a társadalomért


Több mint 650 millió forintból fejleszti a sporthoz kapcsolódó képzéseit és kutatásait a Debreceni Egyetem és az Eszterházy Károly Főiskola.


       

 "A felsőoktatási intézmények környezetükre gyakorolt tevékenységeit és hatásait foglalja össze a felsőoktatási stratégiában megjelölt, úgynevezett „3. misszió”, melynek fejlesztése az oktatás és kutatás mellett az egyetemek legfontosabb feladata – jelentette ki Szilvássy Zoltán rektor a „3. misszió" – Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon” című projekt szerdai nyitórendezvényének sajtótájékoztatóján a Debreceni Egyetemen. A több mint 650 millió forintos projektben az egri Eszterházy Károly Főiskolával együttműködve bővíti az intézmény képzési és kutatási spektrumát, illetve a sporthoz kapcsolódó technikai feltételeket.

Szilvássy Zoltán kiemelte: a regionális gazdaságfejlesztésre gyakorolt hatás mellett létfontosságúak az intézmények kultúrához és sporthoz kapcsolódó beruházásai, hiszen azok a városlakók életére is hatással vannak.

  "A sportnak különleges szerepe van egészségünk megőrzésében, hiszen a kutatások szerint hét olyan betegség van (elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, szív- és agyérrendszeri megbetegedések, hangulatzavar, szexuális zavarok és mozgásszervi betegségek), melyet meg tudunk előzni a rendszeres testmozgással" – sorolta a rektor.

Szilvássy Zoltán kifejtette: a projekt részét képezi az úgynevezett xenohormetikus anyagok klinikai vizsgálata. Ezek olyan élő szervezetekből származó vegyületek, melyeket ha elfogyasztunk, akkor azok pozitív tulajdonságai az emberi szervezetben is megjelennek.

Bácsné Bába Éva, a projekt szakmai vezetője kiemelte, hogy a sporttudomány interdiszciplináris jellege révén a kutatásokba az egyetem szinte valamennyi kara bekapcsolódott.

  "A képzésfejlesztési, kutatási és társadalmasítási alprojektekhez több mint 10 munkacsoport jött létre, melyekben a különböző tudományág képviselői dolgoznak együtt. A projekt egyik legfontosabb célja a sportszakemberképzés tartalmi-módszertani megújítása, valamint innovatív, tanulást segítő technológiák, módszerek és eszközök kifejlesztése" – magyarázta a szakmai vezető.

Bácsné Bába Éva hozzátette: a program részeként reprezentatív felmérést készítenek a város lakóinak egészségi állapotáról, valamint egy sportérintettségi felmérést, amely hasznos információkat nyújthat a lakosság sportigényéről a régió sportszolgáltatóinak.

Borbély Attila, a képzésfejlesztési alprojekt vezetője elmondta, hogy a sport mára a gazdaság szerves részévé vált, egy jól megtérülő befektetés, hiszen azok az uniós országok, melyek a GDP-jük 2 százalékát fordítják a sportra, azoknak legalább ennyi a gazdasági hasznuk is belőle. A szakember hozzátette: Magyarországnak ezen a téren még van hátránya, ennek ledolgozásában segíthet ez a projekt.

Borbély Attila kitért arra is, hogy a viszonylag szűk határidő miatt már nyár eleje óta dolgoznak a szakemberek: az eddigi ismereteket rendszerbe foglalják, a folyamatban lévő kutatásokat pedig próbálják november végére befejezni.

  "A tantárgyfejlesztések során figyelembe vesszük a munkaerő-piaci igényeket is, hiszen fontos, hogy a hallgatók a végzést követően el tudjanak helyezkedni. Emellett próbálunk minél több nemzetközi együttműködést kialakítani, amelyeket a jövőben hallgatói és oktatói csereprogramok is követhetnek" – tájékoztatott Borbély Attila.



 
Elejére!