Keresés...

Kutatók éjszakája


A Debreceni Egyetem idén már kilencedik alkalommal csatlakozik a Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Szeptember 25-én megnyílik az intézmény, bárki bepillanthat a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világába. Tavaly csaknem hétezren vettek részt a programokon, a szervezők ebben az évben is hasonló létszámra számítanak. A részvétel ezúttal is ingyenes, de egyes eseményekre előzetesen regisztrálni kell.


Minden kar látványos, rejtélyes, újdonságokat is felvonultató programokkal készül a Kutatók Éjszakájára. Az Olasz Tanszék például szabaduló-játékra invitál Umberto Eco A rózsa neve című regénye nyomán, 3-4 fős csapatok indulhatnak majd nyomozásra a középkor világában. Bárki készíthet DNS-nyakláncot vagy részt vehet gerincegérrel történő állapotfelmérésen, bepillanthatunk Sir Christopher Lee és a filmes rosszfiúk lélektanába, de azt is megtudhatjuk, hogyan vizsgálják a rovarok személyiségét.

Tudományos történelmi túrára indulhatunk a Főépületben, 3D-s portrét lehet készíteni a Kassai úti campuson, tésztahíd-építéssel lehet próbálkozni a Műszaki Karon, „Legyél te is kis gyógyszerész”–mottóval pedig kimondottan a gyerekeket várja a Gyógyszerésztudományi Kar a Kémiai Épületbe. Hajdúböszörményben a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karon minden a játékról és a meséről szól a Kutatók Éjszakáján. Nyíregyházán, az Egészségügyi Karon többek között lélekbelátási bemutatóval és képzéssel készülnek, illetve várandós mellénnyel és baba szimulátorokkal hozzák közelebb a teljes szülői élményt. A részletes programokat – kezdési időpontokkal – a www.kutatokejszakaja.hu honlapon találják.

Idén először az Agóra Élményközpont is kapcsolódik a Debreceni Egyetem programjaihoz, az intézmény interaktív terében a város legtehetségesebb középiskolásai mutatják be standjaikon fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket. Emellett két előadásra és éjszakai távcsöves csillagnézésre is várják az érdeklődőket, ezek a programok előzetes regisztrációhoz kötöttek.

A látogatókat több mint 80, smaragdzöld színű pólóba öltözött önkéntes segíti az eligazodásban, a helyszínek között pedig kisvonat jár majd 16 és 20 óra között.

A Debreceni Egyetem programjait a TÁMOP-4.2.2.B-15/1/KONV-2015-0001 számú projekt támogatta. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.



 
Elejére!