Keresés...

Műszaki(s) tehetségek világsikere

Kiválósági érmet nyert a Debreceni Egyetem két mechatronikai mérnök hallgatója a Brazíliában megrendezett szakmák olimpiáján.


A WorldSkills fiatal szakemberek világversenyén 63 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban augusztus 11. és 16. között. Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte, köztük a Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskolában automatikai technikus szakon tavaly végzett, Balázs Dávid, aki szeptemberben kezdi meg tanulmányait a Debreceni Egyetemen, valamint az intézmény mechatronikai mérnök MSc hallgatója Zilahi Krisztián.

„A versenyre tudatosan több éve készült az egyetem Műszaki Karának Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszéke. A gyártás- és a technológiai folyamatautomatizálás területén vezető szerepet betöltő Festo segítségével az intézmény komoly laborfejlesztést hajtott végre a tanszéken, ahol a hallgatók világszínvonalú eszközökön tanulhatnak” – tájékoztatott Husi Géza tanszékvezető.

A nemzeti döntőbe összesen nyolc fiatal került be szakmánként, közülük a két legjobb, Dávid és Krisztián alkotta csapat utazhatott a sao paoulói világbajnokságra. A két mérnök-tehetség egész nyáron gyakorolt a tanszék laborjában a megmérettetésre, amely két feladatból áll.

„Az egyik, hogy forgalomban lévő elemekből kell egy bizonyos probléma megoldására alkalmas gépet készíteni. Ehhez meg kell tervezni a gép mozgását és elektronikáját, valamint számítógépes programot kell írni az irányításához. A másik feladat pedig egy általában egy eszköz hibájának javítása” – magyarázta Husi Géza.

A kétnapos versenyen 36 ország versenyzett ebben a kategóriában. A debreceni mechatronikai csapat kitűzött célját elérte, hiszen sikerült 500 pont feletti teljesítményt elérniük, melyért kiválósági érmet vehettek át.

 
Elejére!